dinsdag 21 april 2009

Yom Hashoah: 6.000.000 voorbeelden


Vandaag was een heel speciale dag voor mij. Ik ‘vierde’ mijn eerste Yom Hashoah. Met Yom Hashoa wordt het startschot van een belangrijke drieluik ( Yom Hashoah, Yom Hazikaron en Yom Haätsmaoet) gegeven. Het is een emotioneel zeer beladen dag. Alle kranten en televisie stationen wijden hun artikels en programma’s aan deze herdenkingsdag. De 2 minuten stilte die om 10 uur ’s morgens in heel het land wordt ingeluid door de alarmsirene is ronduit indrukwekkend. In Israël waar de meeste mensen nog geen seconde kunnen zwijgen hebben die 2 minuten stilte een extra dimensie.


Net als veel andere Israëli’s nam ik deel aan verschillende herdenkingsplechtigheden. Ik heb de eer gehad om een deel van de herdenkingsceremonie in onze Ulpan te mogen leiden. Het voordragen van Psalmen voor de 6.000.000 slachtoffers was een heel speciaal moment.
Het gaat echter niet om cijfers maar om namen. 6.000.000 mannen, vrouwen, kinderen, baby’s. Elk met hun eigen naam. Elk met hun eigen geschiedenis die ze niet kunnen doorvertellen. 6.000.000 levensverhalen die op een gruwelijke manier abrupt ten einde kwamen.

Alle studenten waarvan familieleden tijdens de Shoah zijn omgekomen mochten een kaars branden. Iedereen mocht de namen voorlezen van hun naasten die door de Nazi’s werden vermoord. Voor mij was het voorlezen van mijn 20 familieleden die tijdens de Shoah werden vermoord een eerbetoon. Een ode daar ze niet voor niets gestorven zijn. We hebben nu ons eigen land. We zullen, net als zij, blijven vechten voor onze waarden, onze normen en onze identiteit.



Door de internationale politieke situatie heeft Yom Hashoah dit jaar nog meer gewicht dan gewoonlijk. Aan de vooravond van Yom Hashoah en op Hitler’s verjaarsdag ( kan dit toeval zijn ?? ) heeft Ahmedinejad nog maar eens zijn plannen voor een internationale tribune mogen uitleggen en duidelijk herhalen. Zoals in het verleden blijven de overgrote meerderheid van de democratische naties doof en passief. Zijn speech kreeg veel bijval. Sommigen misbruiken hun ‘neutraliteit’ om hun wansmakelijke gedrag goed te praten.

We herinneren de Holocaust niet om, zoals velen beweren, ons in een slachtofferrol te duwen. Wij proberen echter voorbeeld te nemen aan al deze, vaak naamloze, helden die gedurende WO II voor hun idealen en identiteit hebben gevochten. Israël is dan ook de grootste historische revanche. De Nazi’s hebben ons niet kunnen uitroeien. Meer nog, vandaag kunnen we ons verdedigen tegen eenieder die met dergelijke plannen rondlopen. We zijn fier op hetgeen we in 60 jaar hebben kunnen verwezenlijken. Am Israël Chai !!!

5 opmerkingen:

  1. Mooi dat je schrijft dat het niet gaat om cijfers maar om MENSEN... Je getuigenis raakt me. Het maakt dat ik dingen anders ga zien... het zijn niet "zomaar mensen uit het verleden"... het is JOUW familie! Wat erg dat dit moest gebeuren om Israël z'n land TERUG te geven... Ook heel erg is het te zien dat veel mensen niets leren uit het verleden. Ik wens dat je schrijfsels mogen bijdragen aan een betere wereld voor iedereen! Am Israel Chai!
    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ontroerend. Misschien moet je dit stuk naar krant of weekblad sturen, die het kunnen plaatsen als lezersbrief? Dag Allemaal en/of Het Laatste Nieuws, gewoon omdat die de meeste lezers hebben, en onder die lezers vaak ook nog een hoop antisemieten.

    Diederik

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch bijzonder om dat daar, ter plekke, zoiets te vieren.

    Groeten uit antwerpen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Om de gruwels van de Shoa te ervaren ben je best in Antwerpen...

    zie b.v.:
    http://maharal.blogspot.com/2008/06/de-korte-van-ruusbroeckstraat.html

    of voor een echt traantje:

    http://maharal.blogspot.com/2007/04/goldie.html

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hij is dermee gestopt..
    je ziet hier niet veel mondige Antverpenes..
    spijtig.

    BeantwoordenVerwijderen